Dome of Visions udvider agendaen for kunst, politik og byggeri

 

Ugers målrettet arbejde har nu ført til, at Dome of Visions for alvor kan sige velkommen til Aarhus. Dørene er slået op, og der er åbent frem til begyndelsen af oktober i år.

 

art-dome-sol

 

Domens placering i bydelen Aarhus Ø – tæt på Isbjerget, Strandbaren og hurtigfærgen – gør den allerede nu til en attraktion, og forhåndsinteressen for at bruge domen til en lang række vidt forskellige arrangementer er meget stor. Byggefolk, fagforeninger, arkitekter, politikere, erhvervsfolk, kunstnere, byplanlæggere etc. står nærmest i kø for at benytte domen.

Der er højt til loftet i Dome of Visions (godt ti meter), og et kig på domens program-kalender afslører, at rummet falder i de kommende brugeres smag.

– Jeg forventer, at Dome of Visions på Aarhus Havn betyder, at vi får arrangementer at se, som ellers ikke ville have fundet vej til Aarhus. Allerede nu kan vi jo se, at domen opfylder et behov hos vidt forskellige interessenter, både på den faglige og den kulturelle front, siger Palle B. Rasmussen, direktør i NCC.

– De faglige arrangementer, som hen over sommeren og frem mod efteråret finder sted i Dome of Visions, har en kvalitet, som mange i byggebranchen vil få glæde af, og jeg tror, det kan inspirere branchens folk til at udvide deres agenda, fx hvad byudvikling og bæredygtighed angår. Jeg fornemmer, at den politiske beslutningskreds ser domen som en mulighed for at komme i dialog med folk, som de måske ellers ikke ville ha mødt, siger Palle B. Rasmussen.

Kulturen i Dome of Visions

Gry Worre Hallberg tilrettelagde det kunstneriske og kulturelle indhold i Dome of Visions, da den i foråret stod på Krøyers Plads i København, og hun fortsætter sit virke som kurator på domens ophold i Aarhus.

– Allerede nu har det aarhusianske kunst- og kulturliv taget domen til sig. Vi får mange henvendelser fra folk i miljøet, der ser hvilken gave, det er, at denne særlige bygning kan danne ramme om deres arrangementer, selv om det er uhonoreret. Fx har vi booket seks stærke lyd- og koncertarrangementer med noget af det mest interessante på den elektroniske scene. Og allerede i juli vil domen huse en mini-musik-festival kaldet bryggerfesten. Her kommer domen til at huse navne, der ellers ville være svære at tiltrække, og tilmed har de hyldet domen på deres facebook-site og fået opbakning til synspunktet: domen er et fantastisk rum at spille musik i, siger Gry Worre Hallberg.

 

dome-by-night-bar

 

Generøse vibrationer

Knap 15 kulturarrangementer er aftalt, men de fremgår endnu ikke af den kalender, som kan ses her på sitet.

Det kan alligevel nævnes, at den succesfulde Dusk till Dark-trilogi, som også fandt sted, mens domen stod på Krøyers Plads, igen vil byde velkommen til en række etablerede for ikke at sige high profile navne, som også stiller op helt uden honorar, pga. bygningens tiltrækningskraft og de generøse vibrationer, der findes omkring domen.

Der kommer danseperformances og perfomance-begivenheder. En Rethink camp for studerende er ved at blive planlagt. Her forsættes temaet fra Spaces-in-Between Ideas campen, som opstod i et samarbejde mellem Theatrum Mundi og NCC, ift. den nye bydel, der er ved at udvikle sig på Aarhus Havn. “Hvordan skaber man et vibrerende rum i byens mellemrum” er temaets titel.

– Dome of Visions/Aarhus Ø bliver om muligt endnu mere spændstigt end  Krøyers Plads, og vi vil forsat prioritere muligheder for at eksperimentere med kunst i dette modige rum, også for at gå i dialog på tværs af fagligheder og for at mærke bygningens sanselighed og poesi, som Gry Worre Hallberg udtrykker det.

 

dome-by-night

 

TEKST: SØREN EGERT

FOTO: FLEMMING WISLER