Dome of Visions 2.0 siger farvel til Stockholm

Dome of Visions i Stockholm rejser nu videre efter at have ligget på KTH i to år. Dome of Visions 2.0 blev i september 2015 bygget på Den Kungliga Tekniska Högskolas område i Stockholm og skal nu videre. På NCC AB’s blog beyondconstruction.se skriver Anna Lind, Kommunikationschef Dome of Visions SE:

Efter 500 events, mer än 100 000 besökare och två fantastiska år vid KTH är det dags för Dome of Visions att fortsätta sin resa. Sedan 2015 har Dome of Visions varit en visionär och inspirerande mötesplats på KTH’s campus i Stockholm. Nu har tiden vid KTH nått sitt slut och måndagen den 23. oktober är sista dagen som Dome of Visions är öppen (…) Nu när Dome of Visions reser vidare är det många som kommer att sakna denna vibrerande mötesplats. En fortsättning planeras, och vi hoppas snart kunna berätta om nästa steg på Dome of Visions resa. Till dess – samtalet om en hållbar framtid fortsätter. Tack till alla som medverkat till att göra Dome of Visions till en självklar plats för samtal kring en hållbar framtid. Læs hele indlægget her.

Arkitektonisk forbedret

Dome of Visions 2.0 i Stockholm er en fortsættelse af det fuldskala dome-eksperiment, som blev indledt i København. Eksperimentets anden del er udført i et samarbejde mellem arkitekt Kristoffer Tejlgaard, Den Kungliga Tekniska Högskola i Stockholm (KTH) og NCC.

Ligesom Dome of Visions 1.0 er 2.0 bygget for at undersøge nye måder at anvende træ på og for at finde nye veje til bæredygtigt byggeri og materialeforbrug. Dome of Visions 2.0 er desuden en videreudvikling og forbedring af det første dome-eksperiment, hvorfra man har hentet erfaringerne på punkter som indeklima, økonomi og æstetik.

Dome of Visions 2.0 består af en 9,5 m høj og 20,8 m bred kuppel med et grundareal på 340 kvadratmeter. Målene er stort set de samme som i den første dome, men kuplen er udarbejdet efter et andet geometrisk princip. Kuplen er ikke geodætisk men har geometri som øjet på en flue. Ændring af geometrien giver en bedre udnyttelse af materialet. Facadematerialet er reduceret med 25-30 pct., fordi kvadratnettet er baseret på dimensionerne af polycarbonat i industristandardark.

Kuplen består af to overlappende lag. Det ydre lag er i Dome of Visions 2.0 bygget op af de 149 tynde, kvadratiske polycarbonatplader i varierende mål. I den første dome var der 251 plader. De mindste kvadrater på toppen øger bæreevnen i måneder med betydeligt snefald. Ved jorden er polycarbonatkvadraterne større for at skabe en stor mængde af mulige åbninger uden brug af stålarmering eller ved at foretage en kompleks penetration af strukturen. Derudover giver de store åbninger ved domens bund mulighed for bedre udluftning og ventilation i varme måneder. Af samme grund er topåbningen på Dome of Visions 2.0 dobbelt så stor som på den første dome. I perioder med sne vil den mekaniske topplade, også kaldet domens hat, kunne bære otte ton sne.

Kuplen agerer klimaskærm og læ for et træhus, ligesom det er tilfældet i Dome of Visions i København. Træhuset er udviklet via en konkurrence på Den Kungliga Tekniska Högskola, som arkitektstuderende Stefania Dinea vandt. Hun har siden videreudviklet og tilpasset huset til domen i samarbejde med NCC. Træhuset er udført i simpelt, praktisk design og har to etager. Nederst et konferencerum på cirka 50 kvm. med plads til omkring 40 mennesker og øverst et mindre rum til private møder og workshops. Huset er bedre opvarmet og isoleret, da det skal kunne klare et endnu koldere klima end i Danmark. Men modsat Dome 1.0 er der ingen installerede varmekilder i det tredje rum. Læs mere om Dome 2.0

Vi glæder os til at følge Dome of Visions 2.0. Hold dig opdateret på www.domeofvisions.se
Følg med i tegnestuens andre projekter på Instagram via @ktejlgaard

 

Tekstredaktion: Luna Signe Hørdum Nielsen
Blogindlæg: Anna Lind, Kommunikationschef Dome of Visions, NCC
Foto: Erik Mårtensson, NCC / Stine Skøtt-Olesen, DOV + NXT / Siv Verner, DOV
Illustration: Atelier Kristoffer Tejlgaard