Den nye Dome of Visions er på vej

Det er kun tre år siden, at Dome of Visions 1.0 blev rejst på Krøyers Plads i København. De seneste knap to år – på Søren Kierkegaards Plads – har den midlertidige konstruktion spejlet sig i Københavns Havn og Den Sorte Diamant. Men midlertidighed forbliver midlertidighed – og varer derfor ikke for evigt.

Til april skilles Dome of Visions ad, og dele af den sender vi til Århus sammen med det liv, der stadig kan ses på de efterhånden flittigt betrådte gulvbrædder.

Århus Kommune har ønsket domen tilbage til havnen, og det får de. Til dels.

På Atelier Kristoffer Tejlgaard, hos NCC og i Dome of Visions er vi i gang med at forberede domens genbrugelige materialer på nye eventyr.

Der bliver planlagt, tegnet og udregnet.

Ambitionerne er tårnhøje.

Domen i Aarhus skal bygges af genbrugelige materialer fra Dome of Visions 1.0. Der skal også prøves kræfter med nye typer materiale som CLT (cross-laminated-timber), og så skal arkitekturen optimeres ud fra erfaringer på Krøyers Plads, Aarhus Havn, Søren Kierkegaards Plads og senest fra Stockholm.

Der skal bygges en kuppel, som er større, har bedre udluftning, er bedre funderet, har mere effektiv solafskærmning, flere træer og er mere bæredygtig, fordi der er mindre materialespild. Denne gang bliver den også skræddersyet til alle de fantastiske arrangementer, den skal rumme.

Huset inde i domen får en ny form og størrelse, skallen får en ny geometri.

Vi forlader igen Buckminster Fullers geodætiske kuppelgeometri. Plastskallen bliver i stedet en videreudvikling af den rombeformede facadegeometri fra Dome of Visions 2.0 i Stockholm, mens den i et træskelet af krumme træstænger kommer til at danne trekanter som i Dome of Visions 1.0. Det vil gøre Aarhus-domen mere transparent og stærk, mens vi reducerer materialeforbruget endnu mere.

kt1

Der skal være mindre stål, spares på facadeplast, men til gengæld vil der være meget mere træ.

Den nye dome skal være tættere på perfekt og nærme sig sin endelige form.

Men Dome of Visions forbliver et eksperiment, der hele tiden vil udvikle sig..

 

Tekst: Kristoffer Tejlgaard og Signe Mai Vilsbøll
Foto: Kristoffer Tejlgaard