De små forlags fest

Der var små bøger, store bøger, tynde bøger, tykke bøger og bøger i stakke, da Dome of Visions i weekenden 16. og 17. april 2016 lagde rum til Lille Bogdag – de små forlags fest.

Dagen var en uformel hyldest til de bøger, der i disse år ser dagens lys på mindre, danske kvalitetsforlag. I domen kunne læsere og alment litteraturinteresserede møde forfattere og deres små, uafhængige, danske skønlitterære forlag – og få masser af inspiration til ny læsning.

lillebogdag-frejrosenstjerne-2016_3873-1024w

Små forlag skal have opmærksomhed

Det er anden gang, at Lille Bogdag afvikles i Dome of Visions. Arrangementets vision er at få opmærksomhed omkring de mindre forlag.

-Vi vil gerne skabe en begivenhed, hvor de små udgivere, forlag og tidsskrifter, som klarer sig uafhængigt af de etablerede forlag, kan komme og møde nogle af deres læsere, få solgt nogle af de fantastiske bøger, tale med hinanden og netværke lidt. Vi vil synliggøre, at de små forlag eksisterer, og at der findes meget god kvalitetslitteratur, som man ikke ved findes, hvis man ikke kender til de små forlag. Forlagene skal bredere ud og ud nogle steder, hvor litteraturen kan møde et bredere publikum. For det bredere publikum skal forstå, at den litteratur, som de små forlag udgiver, ikke nødvendigvis er smal men meget mangfoldig og dækker store variationer af litterære genrer og tendenser, siger Karen Elsebeth Jensen, der er blandt de frivillige initiativtagere bag Lille Bogdag.

Hun har et ønske om, at Lille Bogdag vil hjælpe de små forlag ud til et bredere publikum i fremtiden:

-Det er ikke altid, de har mulighed for at komme ud og sige hej til hinanden, fordi nogle af de større bogmesser som BogForum gør det svært økonomisk for dem at være med, og de små forlag drukner ofte lidt. Men her skal man ikke være stor for at kunne formidle den gode læseroplevelse, forklarer Karen Elsebeth Jensen.

 lillebogdag-frejrosenstjerne-2016_3872-1024w

Palomar solgte mere end til BogForum

I år oplevede flere af de små forlag, at de allerede var nået ud til et bredere publikum. Der var flere mennesker til dagen end året før, og der blev solgt flere bøger.

Enmandsforlægger Marie Andersen fra forlaget Palomar var en af dem, der var mødt op til Lille Bogdag. Og det var med stor succes.

-Den ene bog, jeg har med, er lidt speciel og har ikke været anmeldt i alle de store dagblade. Det er er udenlandsk skønlitteratur. Her er der flere, der kigger på den, og jeg har også solgt flere end til BogForum, fortæller Marie Andersen om den ene af de to bøger, hun havde medbragt – nemlig Michela Murgias bog Accabadora.

Forlaget Palomar udgiver udenlandsk samtidslitteratur i dansk oversættelse, og forlæggeren havde til Lille Bogdag også taget Tine Roesens overættelse af Nobelprisvinder i Litteratur 2015, Svetlana Aleksijevitjs, Krigen har ikke et kvindeligt ansigt med. En bog forlaget udgav i november 2015.

-Den har jeg solgt godt af, griner Marie Andersen.

-Men for mig handler det ikke bare om salg. Det handler om at være repræsenteret og møde læserne. På BogForum er det ofte lidt mainstream litteratur, her er folk mere interesserede i noget, der er lidt specielt og meget entusiastiske med hensyn til at få skønlitteratur til Danmark, som ellers ikke finder vej til de store forlag, forklarer hun.

lillebogdag-frejrosenstjerne-2016_3492-1024w

Det handler om at være med

Lille Bogdag er et supplement til andre og større bogmesser, hvor mange af de mindre forlag også kommer.

-Vi skal ikke være i opposition til de etablerede og kommercielle forlag. Lille Bogdag er et supplement og et håb om, at publikum derude også oplever, at der er andet end det, som de finder i store etablerede sammenhænge. Så jeg håber, at der også er kommet folk, som ikke nødvendigvis kender de små forlag eller denne her litteratur, men bare er nysgerrige på, hvad det kan, siger Karen Elsebeth Jensen.

Det er første gang, at Marie Andersen fra Palomar er til Lille Bogdag.

-Jeg prøvede også at komme med sidste år, men der var mit forlag meget nyt (stiftet i 2015). Jeg synes, man er nødt til at være både her og på BogForum. Så mange steder som muligt for at præsentere. I hvert fald når man er et nyt, smalt forlag, siger Marie Andersen.

lillebogdag-frejrosenstjerne-2016_3401-1024w

Litterær kærlighed blev til Lille Bogdag

Lille Bogdag er et tilbagevendende arrangement skabt af en række litteraturglade initiativtagere, der til daglig blandet andet arbejder med litteraturformidling, udgivelse og undervisning og som privat og professionelt ikke kan få nok af skønlitteraturen.

-Vi har en forkærlighed for litteratur og en passion for at gøre opmærksom på alt det dejlige litteratur, der findes, og som nogen gange indenfor en biblioteksvirkelighed kan være svær, fordi smal litteratur og forfattere, folk ikke kender så godt, ikke udlåner så godt. Det er urimeligt, fordi man får så store litterære oplevelser ved at prøve noget andet end det, man forventer eller kender i forvejen, mener Karen Elsebeth Jensen, der arbejder som litteraturformidler på Hillerød Bibliotek. Hun gør sig allerede nu tanker om, hvordan næste års Lille Bogdag skal udfoldes:

– Måske skal vi inddrage nogle forlag, der kan hjælpe med at tage stilling til, hvordan Lille Bogdag skal fortsætte og være med til at finde ud af, hvordan vi kan forbedre vilkårene for at få dem synliggjort.

lillebogdag-frejrosenstjerne-2016_3721-1024w

Siden Lille Bogdag 2015 er antallet af forlag på bogmessen steget fra 25 til 35, og arrangørerne måtte vælge en række ansøgere fra efter et først til mølle princip.

-Hvis interessen stiger så meget næste gang også, og der er endnu flere, der gerne vil være med, kan det godt være, vi gør det anderledes, siger Karen Elsebeth Jensen.

Lille Bogdag var støttet af Specialtrykkeriet og Nørhaven.

lillebogdag-frejrosenstjerne-2016_3943-1024w

 

TEKST: SIGNE MAI VILSBØLL
FOTO: FREJ ROSENSTJERNE