Beton kan også være bløde former

Når to voksne mænd med en næsten barnlig begejstring og i regnvejr viser fire såkaldte urbane møbler af beton frem på udearealerne ved Dome of Visions, kræver det en forklaring.

Først mændene: Anders Kudsk, områdechef, Koncepter og Innovation i NCC, og Thomas Juul Andersen, faglig leder, Betoncentret, Teknologisk Institut i Taastrup.

Så møblerne: De enkelte elementer i betonmøblerne er printet på en 3D betonprinter på Teknologisk Institut, fragtet til domen og efterspændt, så møblerne kan klare lidt af hvert. Kom selv forbi!

DoV-SSO-3Dbetonprint-10-LR

Revolution på vej

I virkeligheden har 3D print på det nærmeste mulighed for at revolutionere byggebranchen. Traditionelt og ensartet betonbyggeri kan erstattes af mere individuelle løsninger, der takket være printteknologien kan lægge vægt på design, funktion og særpræg på en måde, vi ikke kender i dag.

–Det centrale i 3D byggeri er, at man populært sagt pølser en betonkonstruktion op, lag på lag på lag ved hjælp af en robot og uden at bruge hverken støbeform eller forskalling. Det hele er baseret på et digitalt design, og du kan sige, at man overfører designet direkte til det endelige produkt, i dette tilfælde stolene, uanset størrelse i øvrigt. Arbejdet kan gøres på byggepladsen eller på en fabrik et andet sted, forklarer Anders Kudsk og peger på en af stolene ved domen.

–Du kan selv se, at stolen er bygget op af lag på lag, tilføjer han.

DoV-SSO-3Dbetonprint-05-LR DoV-SSO-3Dbetonprint-46-LR

Nye muligheder

Han står sammen med Thomas Juul Andersen og arkitekt Kim Utzon bag projektet ved domen, som først og fremmest har til formål at undersøge byggebranchens muligheder for at udnytte 3D teknologien.

–Nye teknologier i byggeriet fører næsten altid til, at der opstår nye formmæssige muligheder, siger Thomas Juul Andersen.

–Nogle af de indledende forsøg med 3D print i byggeriet var præget af, at man byggede noget, vi kendte i forvejen. Det nye mindede reelt meget om det gamle, og det var ikke synliggjort, at der konkret var anvendt ny teknologi. Men vi står nu med eksempler på, at man tager teknologien til sig og undersøger de nye formmæssige muligheder, som 3D print byder på. Udfordringen for byggebranchen bliver så at finde ud af, hvor 3D print giver bedst mening, men vi kommer under alle omstændigheder til at se en helt ny bølge af anderledes arkitektur, vurderer han.

DoV-SSO-3Dbetonprint-01-LR

Værdige rammer

Kim Utzon Arkitekter har tegnet de betonkonstruktioner, som du lige nu kan se ved Dome of Visions, og Kim Utzon selv er ikke i tvivl om, at 3D teknologien vil give større frihed til arkitekterne, når det drejer sig om at udforme unika delelementer.

–Ved at bruge computerprogrammer opnår man flere fordele, fx på omkostningssiden og når det gælder kvalitetssikring. 3D kommer til at præge stort set alle former for byggeri, og både i Danmark og i udlandet er mange pilotprojekter allerede godt i gang, og resultaterne herfra vil drysse ud over det mere standardiserede byggeri. Resultatet kan meget vel blive bedre og mere værdige rammer for menneskers liv, siger Kim Utzon.

DoV-SSO-3Dbetonprint-068-LR

Nye arbejdsgange

For NCC som virksomhed kommer øget brug af 3D til at påvirke udvalgte arbejdsgange.

–Vi undersøger mulighederne for at etablere en egentlig robotproduktion, og det betyder, at vi fjerner os fra det traditionelle håndværk. Byggeri bliver noget, der udføres mere og mere maskinelt, og jeg er overbevist om, at

skalering bliver et nøgleord, når vi taler 3D print. Traditionelle håndværksmæssige løsninger kan kun vanskeligt skaleres, men det er helt anderledes, når vi taler 3D. I princippet er det jo ligegyldigt, om vi sætter en, 100 eller 1.000 printere op. Det afgørende er, at vi har flyttet viden fra det håndværksmæssige over i en ny teknologi, som vi så bruger på tværs af projekter, løsninger og kompetencer, siger Anders Kudsk, og Thomas Juul Andersen supplerer:

DoV-SSO-3Dbetonprint-092-LRDoV-SSO-3Dbetonprint-60-LR

Et startskud

–Møblerne ved domen er et startskud, så flere kan få øjnene op for, hvad 3D printede elementer kan bruges til, når de bliver stillet oven på hinanden og spændt sammen, sådan som man i øvrigt gjorde det på Jørn Utzons verdensberømte operahus i Sydney. Her spændte man betonelementer sammen og opnåede et meget ekspressivt udtryk. Og det er den vej, pilen peger i dag. Du kan også sige, at robotten i dag udgør det, jeg vil kalde en særdeles avanceret skruemaskine, siger Thomas Juul Andersen.

DoV-SSO-3Dbetonprint-066-LRDoV-SSO-3Dbetonprint-36-LR DoV-SSO-3Dbetonprint-34-LR

 

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: STINE SKØTT OLESEN