Bærrene i haven er permakultur, du selv kan gå i gang med

Hvis du helt vil forstå, hvad permakultur er, skal du lægge vejen forbi Langenæsparken i Aarhus og finde tre lange bede med bærbuske: blåbær, ribs, aronia, solbær, stikkelsbær og i bunden af bedene tyttebær, tranebær og skovjordbær.

Initiativet i Langenæsparken udspringer af det stort anlagte Smag på Aarhus – et natur- og madprojekt, som prøver at gentænke byens rum, så der bliver flere spiselige og sanselige miljøer i storbyen Aarhus.

Bag Smag på Aarhus står bl.a. Aarhus Kommune, Nordea og Naturhistorisk Museum.

Bærklubben i Langenæsparken, thi sådan hedder den, har klubhus på Godsbanen, og to af ildsjælene i projektet, Inge-Lise Westh Hansen og Mette Nordahl Grosen, ser bær-initiativet i en endog meget stor sammenhæng: global permakultur.

IMG_2130

Livgivende bonbons

Torsdag 23. februar foldede Mette Nordahl Grosen så tankerne ud for en stor kreds af måske kommende bærdyrkere og permakulturelle ildsjæle – i Dome of Visions, som sandsynligvis lader sig inspirere af bær-initiativet.

–Bær er naturens livgivende bonbons, siger Mette Nordahl Grosen, inden hun giver sit bud på, hvad permakultur er, og hvad den kan tilføre vores måde at leve på.

–Permakulturen hviler på, at vi dyrker jorden bæredygtigt og selvopretholdende. Du retter til en vis grad ind efter de mønstre, der hersker i naturen fx ved at forholde sig til solen og den mængde regn, vi kan forudse. Tilsammen danner det et system, som du så kan bruge til at designe din have, dine krukker eller et større eller mindre jordstykke efter. Planterne er så i stand til at arbejde sammen og er på den måde selvopretholdende. Dyrkningsformen kan nærmest klare sig selv, når den først er etableret, forklarer Mette Nordahl Grosen.

Skærmbillede 2016-05-17 kl. 18.08.20

DoV-NXT-29082014HumanMyth_0032-LR   Skærmbillede 2016-05-17 kl. 18.08.11

En modreaktion

Historisk kan man se tankegangen bag permakultur som en reaktion imod industrialiseringen i landbruget. Især årene efter 2. verdenskrig stod i industrialiseringens tegn, og permakultur har i årevis været en modreaktion. Og den er ved at få vind i sejlene, siger Mette Nordahl Grosen.

–Masseproduktion af industrialiserede fødevarer strider imod mange menneskers opfattelse af det at spise og leve sundt. Ved at bruge nogle af permakulturens principper, er det ukompliceret for den enkelte selv at komme i gang med fx at dyrke bær. Du kan begynde i en krukke, hvis du lige nu ikke har mod på mere. Eller hvis du har en græsplæne, kan du vælge at plante bær på en fjerdedel af græsplænens areal. Så er din egen lille bærproduktion i gang, og permakulturen er flyttet ind i din have, siger Mette Nordahl Grosen med et smil.

img_2656

 

FAKTA
Permakultur betyder vedvarende kultur og kan ses som et planlægnings-system for jordbrug, hvor man arbejder med forudsætninger for en vedvarende dyrkning. Det hele sker på baggrund af naturlige mønstre. Begrebet bruges også i forbindelse med design af boliger og bymiljøer, som ligeledes kan indpasses i naturlige mønstre.

 

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: CAMILLA BØDKER / STINE SKØTT OLESEN