ANMELDELSE: JOUISSANCE

klassisk | Af Sune Anderberg 2809 2015

Lørdagens program ved Nordiske Musikdage var en stor succes. Morten Riis og Anna Thorvaldsdottir stod for to af højdepunkterne.

5 ud af 6 stjerner

[….]

En smule mere traditionel var koncerten med Anna Thorvaldsdottirs ’In the Light of Air’. Det er et 40 minutter langt værk for bratsch, cello, klaver, harpe, perkussion og en smule elektronik, og det var det altid dygtige International Contemporary Ensemble (ICE) fra New York, der stod for opførelsen. Det foregik i den stemningsfulde Dome of Visions, efter mørket havde sænket sig. Glaskuplen blev lyst op af hængende glødepærer, som sammen med de indendørs træer skabte en perfekt ramme for den islandske komponists meget organiske musik. En musik, hun i øvrigt modtog Nordisk Råds Musikpris for i 2012.

Thorvaldsdottirs værk er på én gang meget roligt og foruroligende. Roligt, fordi det er bygget op om en fyldig og mørk drone, der indgyder lytteren en varm tryghed. Den tager sig god tid, udvikler sig langsomt undervejs og virker meget dragende. Men værket er også foruroligende, for en masse skurrende dissonanser danser rundt oven på dronen og truer med at bryde idyllen. Sådan er det altid hos Thorvaldsdottir. Den vekselvirkning fangede ICE med udsøgt fornemmelse for detaljen, og klangen i den lille kuppel var så homogen og afrundet, at man næppe kunne finde et bedre sted at opføre ’In the Light of Air’. Publikum var med rette tryllebundet, selvom mange måtte stå op eller sidde i skrædderstilling under alle fire satser.

Læs mere.