Ambitioner på bordet i Dome of Visions

København fik inspiration fra hele verden

 

Storbyer over hele verden har klimatilpasning på dagsordenen, og de mest ambitiøse af dem satte i ugen fra 16. til 20. juni 2014 hinanden stævne i København.

Det skete i regi af netværket C40, og den ugelange konference havde Dome of Visions som det fysiske omdrejningspunkt – fra morgen til aften.

DoV-NXT-C40_7716LR

-Vi har fx hørt om de tilpasningsforslag, der er på vej til Manhattan. Vand kan simpelthen blive en trussel, og to danske aktører, COWI og BIG, er med helt fremme, når løsningerne skal føres ud i livet, siger Jørgen Abildgaard, projektchef i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning og med helt fremme i den arbejdsproces, der senest i 2025 skal gøre København til verdens første CO2-neutrale storby. Jørgen Abildgaard var tovholder på konferencen i domen, hvor de 40 deltagere fra bl.a. Sydney, Stockholm og Seattle drøftede et utal af aspekter ved klimatilpasning.

DoV-NXT-C40_7776LR

Politisk vilje

-Jeg konstaterer, at de embedsmænd, som deltager i konferencen, uden tøven refererer til den politiske vilje, som findes, når vi taler klimatilpasning og bæredygtige løsninger. Borgerne i de byer, der er repræsenteret på vores konference, ønsker ganske enkelt at bo i byer, som fungerer. Man ønsker byer, der hænger sammen, og hvor et ordentligt miljø bliver prioriteret, vurderer Jørgen Abildgaard.

Han nævner Cleveland, hvor man systematisk bruger kræfter på at engagere lokalbefolkningen, så borgerne selv medvirker til at finde løsninger konkret og meget direkte. Det aspekt kan vi lære af, også her i København, siger Jørgen Abildgaard.

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: STINE SKØTT OLESEN / NXT